Astăzi aproximativ 14% din energia produsă în România este pe bază de cărbune. În 2026, acest procent va fi de aproximativ 0,3%.

Sebastian Burduja · 21 septembrie 2023 · sources:

1
context

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) și Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) au lansat a doua ediție a Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă în România. Vezi aici obiectivele primei ediții, lansate în 2021.

La acest eveniment a participat și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a declarat (printre altele) că:

Suntem una dintre țările care și-a asumat un plan foarte ambițios de decarbonizare. Astăzi discutăm de aproximativ 14% din energia produsă în România pe bază de cărbune. Din totalul energiei, 14% este din cărbune. În 2026, acest procent va fi de aproximativ 0,3% deci, practic, vom fi carbon free din perspectiva cărbunelui în doar câțiva ani de zile.

Discursul ministrului poate fi urmărit în înregistrarea video a evenimentului, începând cu minutul 49:44.

Reamintim că în decembrie 2019, Comisia Europeană a mărit ținta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la cel puțin 55% față de 1990, până în 2030, ca parte a Pactului Verde European. Acest obiectiv se aplică tuturor țărilor membre UE.

to verify
Verificăm 1) dacă 14% din energia produsă în România este pe bază de cărbune, în ziua de azi și 2) ce șanse are România să ajungă la 0,3% energie produsă din cărbune în 2026, bazându-ne pe eforturile de decarbonizare realizate în ultimii ani și planurile de decarbonizare stabilite pe următorii 2-3 ani.
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored